Това съобщават от дружеството, цитирани от БТА. От началото на 2011 г. досега дружеството е завело над 11 000 граждански и изпълнителни дела за над 15 млн. лв., като от тях над 1,3 млн. вече са постъпили в касите на дружеството, а общо по съдебни дела през първото шестмесечие на тази година са събрани 6,3 млн. лева.

Дружеството има над 3500 споразумения за разсрочване на плащане на дължимите суми, като от началото на 2011 г. досега техният брой е 1447. Съгласно счетоводното законодателство част от задълженията се обявяват като обезценка, но това не е отписване на вземанията на дружеството. За такива се смятат онези вземания, които са обект на кредитен риск. За 2010 година тази статистика в отчета на "Топлофикация" е в размер на около 20 млн. лв., но 8 млн. лв. от некоректни клиенти вече са събрани.

Във финансовия отчет на дружеството за 2010 година фигурира сумата от 120 млн. лв. съдебни и присъдени вземания от некоректни абонати към дружеството, вследствие на приключили 47 000 граждански дела срещу длъжници и решения на съда в полза на компанията. Не е редно хората да разчитат, че компанията няма да търси старите им задължения и междувременно да трупат допълнителни лихви.

Няма клиент на "Топлофикация София", на които автоматично да са отписани задължения и да са опростени суми за топлинна енергия. Към днешна дата 57 на сто от всички абонати са без задължения към дружеството или имат до две неплатени сметки. Това е ръст на редовните платци с около три процента в сравнение с 2010 г. и над пет процента в сравнение с 2009 г. 18 процента от клиентите на дружеството са некоректни с непогасени над 12 сметки.